Přes 300 mladých lidí z celého světa se v těchto dnech účastní pre-synodního setkání ve Vatikánu, které je přípravou na generální shromáždění biskupské synody věnované mladým lidem, víře a rozlišování povolání. Zástupcem mladých řeholníků za celou Evropu byl vybrán oblát Oto Medvec z Plzně. Mladé lidi z ČR dále zastupuje Markéta Imlaufová, studentka 2. ročníku magisterského studia PedF UK, která je také dobrovolnicí v neziskové organizaci Salesiánská asociace Dona Bosca. O své zkušenosti nám napsali přímo z Vatikánu.

Fotka delegátů z České republiky

 

Papež František řekl, že nechce synodu o mladých, ale chce synodu s mladými, a proto tu jsme. Jsme tu, abychom diskutovali, sdíleli naše názory o tom, co nám v církvi schází, co potřebujeme, co oceňujeme. Církev chce vědět, čím mladí lidé žijí a chce s nimi spolupracovat. Nezajímají ji jen křesťané, ale všichni, kdo se chtějí zapojit do dialogu! Je to úžasný krok, který církev dělá směrem k mladým lidem, když je zve k aktivní spolupráci,“ napsala Markéta Imlaufová.

 

Pre-synoda je vzácná zkušenost. Od začátku tady zakouším atmosféru otevřenosti, vzájemné důvěry a respektu. Věříme v Boha dialogu, který přináší novost a svěžest. Proto věříme v budoucnost, která není jako katastrofický film, ale je tím, co chceme budovat, tím, na co se můžeme těšit. Jsem vděčný za to, že jsem tady, za možnost vyjádřit se a naslouchat. Obojí je risk a vyžaduje odvahu, ale papež František chtěl, abychom riskovali. Protože mladý člověk, který neriskuje, zestárne uvnitř, otupí, spokojí se s málem. My nechceme jenom přežívat, chceme žít naplno,“ napsal Oto Medvec.

Zdroj a celý článek na Cirkev.cz