Otázky po smyslu života
V mládí přichází chvíle, kdy se každý z nás ptá: jaký smysl má můj život? Jaký cíl a směr bych mu měl dát? Jde o velmi důležitý moment a může nás třeba i delší dobu trápit. Přemýšlíme o tom, jakou práci bychom si měli vybrat, jaké vztahy navázat, jaká přátelství rozvíjet. (Benedikt XVI.)

Písmo svaté pro dnešní den: Mt 19,16-22
A hle, kdosi k němu přišel a zeptal se ho: "Mistře, co dobrého mám udělat, abych získal věčný život?" On mu řekl: "Proč se mě ptáš na dobré? Jediný je dobrý! A chceš-li vejít do života, zachovávej přikázání!" Otázal se ho: "Která?" Ježíš odpověděl: "Nebudeš zabíjet, cizoložit, krást, křivě svědčit, cti otce a matku, miluj svého bližního jako sám sebe." Mladík mu řekl: "To jsem všechno dodržoval! Co mi ještě schází?" Ježíš mu odpověděl: "Chceš-li být dokonalý, jdi, prodej, co ti patří, rozdej chudým, a budeš mít poklad v nebi; pak přijď a následuj mne." Když mladík uslyšel to slovo, smuten odešel, neboť měl mnoho majetku. Ježíš řekl svým učedníkům: "Amen, pravím vám, že bohatý těžko vejde do království nebeského.

Co chci dnes udělat:
Byli jsme stvořeni k Božímu obrazu a k životu s Bohem. Překontroluj si dnes vše, co děláš, vztahy s druhými lidmi a uvažuj, zda se v tobě rozvíjí Boží obraz a zda ti pomáhají k setkání s Bohem. Pokud ano, děkuj. Pokud ne, zanechej toho.
Jaké otázky týkající se tvého života kladeš Bohu?
Jaké otázky bys měl Bohu klást?