Z listu papeže Benedikta XVI. mladým
„V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry“ (srov. Kol 2,7).
Můžeme zde rozlišit tři obrazy:
při slovech „zapustit kořeny“ – vybaví se nám strom a kořeny, které ho živí;
„postavit“- vztahuje se ke stavbě domu;
„pevně se držet“ - označuje růst ve fyzické i morální síle.
Než začnu tyto výrazy komentovat, chtěl bych poukázat na to, že gramaticky jsou všechna tři slova v originálním textu v trpném rodě. To znamená, že sám Ježíš bere na sebe iniciativu zasadit, budovat a utvrzovat věřícího. (Benedikt XVI.)

Písmo svaté pro dnešní den: Kol 2,6-8
Žijte v Kristu Ježíši, když jste ho přijali jako Pána. V něm zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry, jak jste v ní byli vyučeni, znovu a znovu vzdávejte díky.
Dejte si pozor, aby vás někdo nesvedl prázdným a klamným filosofováním, založeným na lidských bájích, na vesmírných mocnostech, a ne na Kristu.

Co chci dnes udělat:
Chci dnes znovu pozvat Ježíše do svého života. (např. skrze modlitbu: Pane, přijď a buď v mém životě jako světlo, život, láska.) Snaž se naslouchat hlasu svého srdce. Co musím udělat, abych Ježíši nebránil v sázení, budování a utvrzování ve víře?
- Čisté srdce – schopnost vidět, slyšet, nechat se Ježíšem milovat. (čisté srdce nemusí znamenat jen neposkvrněné hříchem, ale je to i srdce svobodné, nezatížené strachem, nejasností, sám sebou, nedostatkem času, únavou…
- Srdce ochotné a připravené ke slyšení. Nechat se Ježíšem proměňovat. (Mějte ochotnou mysl, na věci se dívejte střízlivě)
- Stálá připravenost ke konání dobra. Nechat Ježíše ve mně a skrze mě působit. Prokazovat lásku.
- Trpělivost a vytrvalost.
Slovo trpělivost je spojené s časem. Vztahy, růst, proměna, vše je otázka růstová, tedy i časová.
Slovo trpělivost je také spojené s obětí. “Pokročíš natolik, nakolik se přinutíš.“ /T. Kempenský/ Také s tím, co jsi schopen pro posilu víry a vztahu s Kristem obětovat.